Mary Anderson

mer berömd än Greta Garbo i USA


Mary Anderson var en av USAs mest berömda kvinnor och var moster till min man Bo Malmstens farmor Elsa.


Citat ur Svenska Dagbladets artikel 2014-12-29 av Johan Lindberg.

"Svenska utvandrare som gjort avtryck i USA"


"1888 emigrerade Mary Anderson från Lidköping. Hon svarade före en svårslagen karriär och blev president FD Roosevelts och ytterligare fyra presidenters medarbetare.


Hennes karriär har bland annat beskrivits av Jan-Ewert Strömbäck i en text på SvD:s Under Strecket. ”År 1935 placerade feministen Carrie Chapman denna kvinna som en av de tio mest framstående kvinnorna i USA. Det torde inte vara någon överdrift att påstå att Mary vid tidpunkten var den mest framstående av alla svenskamerikanska kvinnor, periodvis i USA mer berömd än Greta Garbo, ändå så okänd i Sverige.


Hon är veterligen den svenskamerikanska kvinna som gått längst i facklig och politisk karriär i USA”, skriver han.


Mary Anderson (1872–1964) blev chef för Kvinnobyrån vid arbetsmarknadsdepartementet och innehade detta ämbete under 24 år.

 citat slut"

När hon fyllde 90, fick hon telegram från både president John F. Kennedy och statsminister Tage Erlander.


1935 utnämndes hon alltså till en av USA:s tio mest framstående kvinnor.


När hon gick i pension, hade hon tjänstgjort under fem amerikanska presidenter, lärt känna dem och arbetat tillsammans med dem. Thomas Woodrow Wilson, Warren Gamaliel, Harding, John Calvin Coolidge Jr,Herbert Clark Hoover och Franklin D. Roosevelt.


Lovisa (Louise) och Johan Johansson Lundsbrunn, var föräldrar till Elsa gift med Magni Malmsten.


Marys far hette Magnus Anderson, och Mary hade sex syskon, Anna, Nicholas, Wilhelm, Louise (Lovisa, min mans farmors mor), Hilda och Oscar. Mary var yngst. Mary Anderson blev hennes amerikanska namn, men i Sverige hette hon Maria Sofia Magnusdotter.


Mary föddes 27 augusti 1872 i Lidköping

och dog i USA 1964.


I boken "Woman at Work" berättar Mary för sin medarbetare Mary N. Winslow om sin uppväxt. Hur hon älskade de sex hästarna på gården och att det bara fanns en flicka att leka med. Därför umgicks hon med pojkarna.


Mary mindes också hur hemskt kallt det var hemma på gården. Hon frös jämt i trähuset, berättade hon.  Bara när huset var fullt med folk och hon satt nära de vuxna kunde den lilla flickan känna sig varm.


Hon utvandrade när hon var 16 år, Våren 1889. Då hade redan hennes storasyster Anna utvandrat två år tidigare, 1887. Mary lämnade familjens gård vid Lidköping, som familjen förlorade eftersom det tydligen var en arrendegård. Storasyster Anna skickade efter Hilda och Mary.


Flickorna åkte båt från Göteborg via Liverpool där de bytte till s/s City of Paris. Strapatserna i tredjeklassavdelningen avslutades med en övernattning på golvet på Castle Garden, immigrationscentrat i New York. Efter en lång tågresa västerut till Pentwater var de framme hos storasyster Anna som emigrerat tidigare.


Mary Anderson arbetade mycket för kvinnors rätt till arbete. Hon jobbade för regeringen och ett antal presidenter och i boken nämns både handelsdelegationer till Paris efter första världskriget och där finns med personliga brev från president Roosevelt till henne.

Hon kämpade för kvinnors rätt till arbete genom alla år.


I alla år i Usa hade hon kvar sin svenska accent även om det dröjde 35 år innan hon återvände på besök 1923. Det beskrivs i flera olika källor

hur hon fick frågan när hon var tillbaka på kontoret - vad hennes bröder hade sagt vid återseendet.

Mary svarade:

– Du vet, svenskar pratar inte särskilt mycket.


Hon berättar i sin bok att det var i samband med en konferens i Norge hon mötte sina bröder i Stockholm efter 35 år och att de inte hade mycket att prata om för det hade gått så lång tid. Däremot hade de mer att prata om när hon kom tillbaks 1931 på väg till en konferens i Berlin. då besökte hon också det gamla hemmet och fotograferade huset.

Karin Malmsten

Åminne, Värnamo

 

Karin@kvarnabo.eu

(ej länkaktiverad för att undvika spam)

Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.

Var vänlig uppge alltid källan.


Copyright © All Rights Reserved Karin Malmsten