Elisabeth "Lisa" Jenny Svensson

12/12 1889 – 14/5 1976


Ta många ta två! sa Lisa när hon bjöd på karameller ur skålen på bordet. Vi barn tyckte nog ofta att hon var snål, men sanningen var nog snarare att hon hade det inte så gott ställt. men ville ändå bjuda.


Jag minns henne väl. Hon spelade gitarr och sjöng gärna. När jag växte upp i Norrebo och sen hälsade på mormor efter flytten, så gick Lisa och jag ofta långa promenader. Ja jag tyckte de var långa som barn, men nu inser jag att det var ganska korta rundor. Ofta gick vi över en åker halvvägs till Gamlebo, satte oss på en sten i kanten av åkern, och Lisa berättade om sitt liv för mig, den lilla flickan.

Hon berättade bl a om fästmannen som ville gifta sig med henne, men som hon avstod för han var inte troende. Hon var aldrig gift.


Under många år bodde hon i Linköping och arbetade som jungfru i ett "finare hem".

Sen flyttade hon tillbaks till Norrebo efter decennier, och bossatte sig på andra våning i missionshuset. Inget vatten inomhus och utedass. där bodde hon med ett finrum och ett kombinerat kök och sovrum.


Lisa var oerhört duktig på att virka. Alla i släkten har vi vackra spetsdukar som hon gjort. Då uppskattade vi inte alltid att få dem i födesledagspresent eller julklapp, men idag inser vi vilket jobb hon gjorde.


Hon var ofta hos mormor Hillevi. Lånade duschen och hälsade på. Hon var alltid bjuden på familjefesterna som julafton och födelsedagar.


Det var gamlafaster Lisa som genom alla åra växlade brev - på svenska - med sin kusin Maimee i USA och höll kontakten med sin amerikanska familj.


De sista åren av sitt liv bodde hon på Bäckgården. Med toalett och vatten inomhus. Så modernt hade hon aldrig bott innan. Hon blev 86 år.

Född i Norrebo, dotter till Sven-Anders och Carolina Johannesson. syster till AXIA Maria Svensdotter; HANNA Martina Lorentsson; SIMON Johannes Svensson; DAVID Anders Leopold Svensson och min morfar Sven GUNNAR Filip Svensson


It was Lisa who through all years changed letters - in swedish -with her cousin Maimee and kept contact with the american family.


Birth: December 12, 1889, Norrebo, Gnosjö, Jönköpings Län, Sverige

Death: May 14, 1976 (86), Gnosjö, Jönköpings Län, Sverige


Immediate Family: Daughter of SVEN-ANDERS Johannesson and CAROLINA Johannesson

Sister of AXIA Maria Svensdotter; HANNA Martina Lorentsson; SIMON Johannes Svensson; DAVID Anders Leopold Svensson and GUNNAR Sven Gunnar Filip SvenssonLisa och Karin

1958

Lisa 69 år och Karin Malmsten (Hermansson) 3 år.

Lisa var Karins morfars syster.

Lisa 69 years and Karin Malmsten (Hermansson) 3 years old. Lisa was Karin´s grand-father Gunnar´s sister.

Foto: Herbert Hermansson.

Lisa och Karin

1957.

Lisa var 68 år gammal och Karin Malmsten (Hermansson) var 2 år. Lisa var Karins morfar Gunnars syster.


Lisa 68 years old and Karin Malmsten (Hermansson) 2 years old. Lisa was Karin´s grand-father Gunnar´s sister.


Foto: Herbert Hermansson.

Karin Malmsten

Åminne, Värnamo

 

Karin@kvarnabo.eu

(ej länkaktiverad för att undvika spam)

Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.

Var vänlig uppge alltid källan.


Copyright © All Rights Reserved Karin Malmsten